Lillerød Kirke og Sogn

Lillerød Kirke set fra Toftehavegård – Klik for større foto.

Skal kirken i dag opleves, som generationerne før os har set den hæve sig over landskabet og gårdene, skal kirken ses fra Enghaven eller Toftehavegård.

Og dog stod kirken i århundreder uden tårn, og så sent som i 1871 var kirken hvidtet.

Luftfoto sommeren 2009 – Klik for større foto

Igennem århundreder har kirkens klokker lydt ned over landsbyen. Altid med den samme funktion:

... at kalde til gudstjeneste, at markere højtider og kirkelige festdage, at meddele om bryllupper, begravelser og alarm samt morgen- og aftenringning for at ringe solen op og ned.

Oprindelig blev der ringet med klokkerne morgen og aften for at minde sognets beboere om at holde andagt før det daglige arbejdes begyndelse og afslutning.

Lyden fra kirkens klokker kunne nå alle i sognet. Klokkerne kunne med lethed overdøve køernes brølen, hønsenes kaglen og hundenes gøen.

I dag er sognet et andet, og der er kun små rester tilbage af den oprindelige landsby.